Voorbereiding cruciaal bij de aanleg van een zwembad (Garden Pro)
DE VISIE VAN TUINARCHITECT KEN DE VOS
Bron: GardenPro - 14 juni 2023 door Jade Lambrecht
Na een aanzienlijke stijging van de verkoop tijdens de coronacrisis, beginnen de cijfers voor de zwembadmarkt nu langzaam te dalen. Desondanks blijft het niveau ver boven dat van voor de coronacrisis. Nog steeds is er dus sprake van een 'zwembadisering' van ons land.
FOCUS OP TOTAALPROJECTEN
Blijven groeien en keuzes maken
Tuinen Ken De Vos is na vijftien jaar uitgegroeid tot een vaste waarde in de streek van Lievegem. “Ik geloof sterk in lokaal ondernemen. Door verankerd te zijn in je eigen streek, groei je vanzelf. Toch is groei niet altijd een zegen, want als je te snel gaat, loop je het risico dat je je werk niet kunt bijhouden. We hebben duidelijke keuzes gemaakt: we gaan ons verder specialiseren in totaalprojecten met zwembaden en andere activiteiten geven we door aan specialisten. Door in 2017 zwembaden aan ons assortiment toe te voegen, speelden we perfect in op het plaatje van outdoor living.”
ZWEMBADEN HEBBEN DE WIND IN DE ZEILEN
Sinds de coronamaatregelen onze leefwereld hebben beperkt tot onze eigen woning en bij uitbreiding de tuin, zijn er maar liefst een derde meer zwembaden verkocht dan het jaar voorheen, zo blijkt uit de cijfers van de Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers. In vijf jaar tijd is het aantal nieuwe zwembaden in België zelfs verdubbeld. Ook Ken De Vos beaamt deze bevinding volmondig. “De waarde van een tuin is sterk gestegen doordat we noodgedwongen meer tijd thuis spenderen. Als logisch gevolg merken we dat Vlamingen het steeds gezelliger willen maken en meer geld spenderen aan de tuin van hun dromen, en dan mag een zwembad natuurlijk niet ontbreken. De zwembadindustrie is nu booming business en de crisis trok de twijfelaars over de streek, maar dat zal vermoedelijk geleidelijk weer afnemen.” En inderdaad, de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals voorspelt een daling in de verkoop met 15%, te verklaren door het slechte weer van vorig jaar en de stijgende kosten van levensonderhoud. Wel komt hun extrapolatie voor 2022 (5.225 zwembaden) nog ver uit boven de cijfers van 2020 (4.050 zwembaden).
“De zwembadindustrie blijft booming business"
PLAATSING GAAT NIET OVER EEN DAG IJS
“Het vraagt energie en tijd om alles geregeld te krijgen voor de plaatsing van een zwembad. Voordat we starten met het effectief installeren van de kuip, doorlopen we een aantal belangrijke stappen. Zo raadpleeg ik steeds het KLIP, het Kabel- en Leidingsinformatieportaal Vlaanderen, wat elke tuinaannemer zou moeten doen die een schop in de grond wil steken. De kans is klein dat er bijvoorbeeld een gasleiding door de tuin loopt, maar bij dergelijke werken speel je best op safe”, verklaart Ken. “We controleren of de aanleg van het zwembad vrijgesteld is van vergunningsplicht. Als de bebouwde oppervlakte onder de maximale 80 m² blijft en op minstens één meter van de perceelgrens, levert dit doorgaans geen problemen op, maar elke gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen, dus het is geen overbodige luxe om dit te controleren.”
VOORKEUR VOOR MATERIALEN
MONOBLOK OF BETONNEN ZWEMBAD
Zodra de klant de knoop heeft doorgehakt en overtuigd is van de aankoop van een zwembad, rest hen nog het materiaal te kiezen. “Wij hebben uitsluitend monoblokzwembaden in ons aanbod, een soort die volledig op voorhand in de fabriek wordt vervaardigd en als afgewerkt geheel in de tuin wordt geïnstalleerd. Het zijn dan wel prefabbaden, toch zijn er heel wat mogelijkheden in afmetingen en materialen. Het alternatief voor de monobloks zijn de betonnen varianten, wat wij dus achterwege laten, maar bij andere tuinaannemers is dat natuurlijk ook een mogelijkheid”, zo gaat Ken verder.
“De plaatsing van een monoblok zwembad vraagt de nodige voorbereiding. Denk maar aan het inschakelen van de kranen, het aanvragen van inname van de openbare weg, het regelen van de signalisatievergunning bij eventuele wegomlegging … Het is cruciaal dat je bijvoorbeeld nooit de veiligheidsdiensten hindert bij de installatie van het zwembad, daar moet je je als tuinaannemer te allen tijde sterk van bewust zijn.”
POLYPROPYLEEN EN POLYESTER
“Onze monoblok zwembaden bieden we aan in de materialen polyester en polypropyleen. Polyester wordt gelamineerd, met polyester hars worden glasmatten aangebracht op de standaardvorm. Dankzij de handmatige verwerking is een gelijkmatige kwaliteit van de lagen gegarandeerd, wat zorgt voor sterke wanden en optimale isolatie van de bodem. Aan de waterzijde wordt een speciaal ontwikkelde gelcoat en vinylester hars aangebracht”, vertelt Ken. “Ten opzichte van polypropyleen heeft polyester echter ook een aantal nadelen. Het materiaal is gevoelig voor osmose, onder de vorm van minuscule blaasjes aan de oppervlakte van de kuip. Dit ontstaat doordat de gelcoat een reactie ondergaat en het oppervlak minder dicht wordt. Daarnaast kan polyester craqueleren, er kunnen kleine barstjes voorkomen doordat de baden allemaal in eenzelfde kleur worden gefabriceerd, waarna ze lak op het kunststof spuiten voor het gewenste resultaat. Uiteraard kan je onmogelijk alle polyesterbaden over één kam scheren, maar polypropyleen geniet mijn voorkeur.”
Voor veel zwembadbouwers is polypropyleen de heilige graal onder de baden. “Polypropyleen is bijzonder duurzaam en zorgt voor een superieure afwerking met lage thermische geleidbaarheid. Het massieve kunststof is vol in de massa gekleurd, UV-stabiel, volledig recycleerbaar, antibacterieel en volledig chemisch resistent en osmosevrij.”
AFDEKMOGELIJKHEDEN
ROLLUIKEN OF LAMELLEN
Warmteverlies tegengaan, veiligheid garanderen voor kinderen en huisdieren, energiekosten reduceren, gebruik van chemicaliën terugdringen, zwemperiode verlengen … we kunnen voldoende redenen aanhalen om uw klanten te overtuigen van een kwalitatief afdeksysteem. “De beste – maar ook de duurste – afdeksystemen zijn de rolluiken of lamellen, beschikbaar in PVC en polycarbonaat. Die laatste hebben een hogere slagbestendigheid, langere levensduur en worden gedekt door de verzekering bij schade. Ondanks het prijsverschil raden we onze klanten polycarbonaat aan. De laatste jaren merken we dat de solar lamellen het steeds beter doen. Deze hebben een transparante bovenlaag die de warmte van de zon doorlaat. Dankzij de combinatie met de zwarte onderlaag, wordt de warmte vastgehouden en aan het water afgegeven, wat een milieuvriendelijke manier is om het zwembad te verwarmen.”
“Solar lamellen doen het de laatste jaren steeds beter”
STAVENAFDEKKING OF OVERKAPPING
“De rolluiken zijn in België de meest gebruikte manier om zwembaden af te sluiten, maar we merken grote verschillen met andere landen. In Frankrijk komen bijvoorbeeld vaker zwembaden in speciale vormen voor, waardoor rolluiken zelfs geen optie zijn. Dan wordt eerder gekozen voor stavenafdekking of zeilen”, verklaart Ken. “Ook in onze contreien heb je natuurlijk die alternatieven. De stavenafdekking is zeer eenvoudig te plaatsen. Je rolt dit gewoon uit en zet het vast met een aantal gespen, geschikt voor vrijwel alle soorten vormen en maten. Daarnaast behoren ook de overkappingen tot de mogelijkheden, waarbij de lage variant met een maximum hoogte van anderhalve meter de meest voorkomende is. Dergelijke afdekmogelijkheden vergroten de veiligheid en laten de watertemperatuur tot acht graden stijgen.”
REGELMATIG ONDERHOUD
GEEN FAN VAN ONDERHOUDSCONTRACT
Wie een zwembad heeft geïnstalleerd, wil daar zo lang mogelijk van genieten. Gebruikers kunnen zelf een deel van het onderhoud voor hun rekening nemen door wekelijks het zwemwater te meten, de zandfilter terug te spoelen … Als tuinarchitect of -aannemer kunt u uw klanten ontlasten door een onderhoudscontract aan te bieden. “Persoonlijk ben ik geen grote fan van de onderhoudscontracten, want klanten weten dat ze mij te allen tijde gewoon kunnen bellen. Er zijn grote gradaties te vinden in de contracten, gaande van een basispakket waarbij het zwembad tweemaal per jaar volledig onderhouden wordt om het klaar te maken voor de zomer en winter, tot totaalpakketten waarbij wekelijks onderhoud wordt aangeboden. Het prijskaartje varieert sterk, van 400 euro voor de eerste optie, tot ongeveer 6.000 euro voor het tweede.”
ACTIEF OF PASSIEF OVERWINTEREN
“Het meest voorkomende onderhoud is het zomer- en winterklaar maken van het zwembad. De taken verschillen naargelang de klant kiest voor actief of passief overwinteren”, zo gaat Ken verder. “Actieve overwintering vertraagt de werking van het zwembad en volstaat als de filterinstallatie vorstvrij staat. In dit geval wordt de warmtepomp afgesloten en de filterinstallatie draait gemiddeld twee keer twee uur per dag. Bij intreden van vorst dient de pomp 24u te draaien en geven wij de voorkeur aan het rolluik openleggen, zodat het onder water zit en geen vorstschade kan oplopen. Het grote voordeel van actief overwinteren is dat het zwembad veel sneller heropgestart kan worden. Bij passief overwinteren wordt het zwembad volledig stilgelegd. Pomp en filter platleggen, leidingen leegmaken, water laten zakken onder de skimmers … Dit zorgt voor een lagere energiekost, maar meer werk bij de heropstart.”
Bron: GardenPro - 14 juni 2023 door Jade Lambrecht
Het volledige artikel kunt u hier nalezen: https://gardenpro.pmg.be/nl/dossier/EGPbe1909W00_02?project=EGPbe2324E01&email=info@kendevos.be