Lager verbruik is nummer 1 trend bij zwembaden (Garden Pro)
Bron: GardenPro editie juni 2023-02 door Luc Vandenbroeck
Na de nooit geziene stijging tijdens Covid-19, is de verkoop van zwembaden opnieuw genormaliseerd. In de veranderende markt van kleinere bouwpercelen en een minder zekere nabije toekomst, wordt vaker gekozen voor kleinere modellen. Daarbij spelen innovatieve gesloten systemen om water te besparen een cruciale rol, net als energievriendelijk filteren, desinfecteren en verwarmen. Dikwijls gebeurt dit volledig geconnecteerd via een slim ICT-systeem. Belangrijkste taak van de tuinaannemer/-architect is zorgen voor een harmonieus totaalconcept zodat het volledige tuinplaatje klopt.
VERKOOP TERUG NAAR NORMAAL
In 2020-2021 is de verkoop bij sommige zwembadbouwers meer dan verdubbeld. Vandaag zitten de aanvragen opnieuw op het niveau van voor de pandemie. Enerzijds gaan mensen minder vaak op reis en cocoonen ze liever in de tuin. Maar door de oplopende facturen, de oorlog in Oekraïne en een algemene malaise achten leveranciers in de nabije toekomst een terugval mogelijk. In Frankrijk zien de bouwers ondertussen net een stijging van de verkoop, uit angst voor een toekomstig verbod in het kader van de aanhoudende droogteproblemen. Verder wordt er gevreesd voor hogere taxen op groot waterverbruik. Normaal kennen ze bij onze zuiderburen een jaarlijkse meerverkoop van 15-25%, maar momenteel is er een echte ‘boom’.
ZWEMVIJVER OP RETOUR?
Een zwemvijver staat nog steeds op het verlanglijstje, maar in de praktijk willen klanten dikwijls een zwembad dat eruit ziet als een vijver, met dezelfde afwerking en kleuren, weg van het zogenoemde adinablauw. Een vijver met lavasteen en riet werkt perfect, maar het residu blijft in de bak, en moet om de 5 jaar worden schoongemaakt. Bij een vijver gaat de natuur rustig haar gang, maar de processen zijn niet regelbaar. Dat betekent tijdverlies; van de 4 of 5 maanden dat we in ons klimaat buiten kunnen zwemmen, moeten we geduldig wachten tot het water op temperatuur komt. Een ander probleem met zwemvijvers is blauwalg. Feit is dat een zwemvijver na het eerste jaar vaak niet meer gebruikt wordt. Er is dan ook veel vraag om vijvers om te bouwen naar een zwembad.
DRIE OPVALLENDE TRENDS
KLEINERE FORMATEN
Na de covidperiode opteren meer en meer mensen voor een woning met een tuin. Uiteraard zijn er nog substantiële percelen met een navenant zwembad. Maar door de stijgende kostprijs in immobiliën en de kleinere tuinen, zijn minizwembaden tussen 10 en 15 m2 erg in trek. Eén leverancier heeft bijvoorbeeld een reeks ontwikkeld van minizwembaden in kant-en-klare zelfbouwpakketten. Bij de productie van het zelfdragend stalen frame wordt 2,7x minder CO2 uitgestoten. Het geheel wordt ofwel ingebouwd of (gedeeltelijk) bovengronds geplaatst. Alleen de liner moet zeker door de firma worden afgewerkt voor een perfect resultaat.
MEER ECOLOGISCHE SYSTEMEN
Door bewustwording rond het milieu en onder druk van de stijgende energieprijzen ligt het accent steeds vaker op ecovriendelijkere oplossingen. Dit gebeurt door het gebruik van chemicaliën te beperken, en anderzijds te besparen op water en elektriciteit. Een gepatenteerde filtratiepomp van één leverancier heeft bijvoorbeeld een zeer laag verbruik van 150 W. Bij het maandelijks onderhoud kwam vroeger een groot volume chloorwater in de riool terecht. Met een patroonfilter is dat slechts een fractie van die hoeveelheid.
Zoutelektrolyse:
Chloor wordt traditioneel gebruikt voor desinfectie. Een andere mogelijkheid is een systeem met zoutwater en elektrolyse, zachter en minder irriterend. Een dergelijk apparaat gaat 5-10 jaar mee. Als de unit elektriciteit krijgt via de sturingskast, zet de elektrolysecel het zout om in vloeibaar chloor. De controle-unit meet het chloorgehalte; wanneer de pH-waarde boven de 7,2 stijgt, wordt deze automatisch gecorrigeerd.
Energiebesparend afdekken:
Om de verwarmingskosten te beperken, is een afdekzeil een minimum. Met een noppenfolie is er in de zomer tot 4 °C winst. Tijdens warme periodes verdampt enorm veel water; een zeil bespaart tot 400 liter per dag en voorkomt fotosynthese, waardoor er minder onderhoudsproducten nodig zijn. Verder krijgen zwembaden vaker een afdekking met zonnecapterende lamellen; de zonnepanelen voeden de warmtepomp die het water bijna energieneutraal op temperatuur brengt. Een uitgekiende overdekking wordt dikwijls geïnstalleerd, zoals een rolluik met isolerend effect. Vlaanderen maakt wat dat betreft een inhaalbeweging richting Wallonië. Een overdekking biedt belangrijke voordelen naar onderhoud toe. Tijdens de winter is er minder kans op bevriezing en ’s zomers ligt het waterverbruik lager. Dankzij het serre-effect is het 6° tot 10° warmer. Verder stijgt ook de interesse in ruime overkappingen die toelaten rechtop te staan.
De digitalisering evolueert razendsnel en geïntegreerde ICT-systemen worden ook steeds meer in de tuin toegepast
Hemelwater gebruiken:
Tegenwoordig wordt het hemelwater dat op de afdekking valt naar een buffertank geleid om opnieuw te gebruiken. De overloop wordt aangesloten op een infiltratiebekken dat het overtollige water infiltreert op eigen terrein. Dit is zeker een optie bij grotere percelen. Dit milieuvriendelijk systeem is weliswaar zo’n 15-20% duurder, maar houd er rekening mee dat de prijs van het leidingwater hoogstwaarschijnlijk enorm toeneemt binnen dit en 5 jaar.
DOORGEDREVEN AUTOMATISATIE
De digitalisering evolueert razendsnel en geïntegreerde ICT-systemen worden ook steeds meer in de tuin toegepast. Met een PLC-sturing wordt het zwembad volledig geautomatiseerd en kan de eigenaar alle functies bedienen via touchscreen of smartphone. Denk aan temperatuur en verlichting; ook de keerspoeling, waterstroming, niveauregeling gebeuren automatisch. Het elektrische rolluik rolt vanzelf dicht en er zijn nog extra mogelijkheden zoals het aansluiten van borrelplaat, jetstream of fontein. Verder optimaliseert een smart energy managementsysteem het gebruik van zelfopgewekte energie. Via de digitale meter worden de meterstanden en de eventuele overproductie geregistreerd. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de verwarming of de filter te laten functioneren met de eigen overproductie
Tuinaannemer speelt cruciale rol
Totaalconcept uittekenen
Idealiter zit de aannemer/architect bij voorkeur met zwembadbouwer en bouwheer aan tafel voor de start van het project. De zwembadprofessional voert desgewenst alles uit van a tot z: graafwerken, elektriciteit, verwarming, filtersysteem … Maar de tuinaannemer/-architect is verantwoordelijk voor het totaalconcept: de optimale positie bepalen van het zwembad op dat specifieke perceel, rekening houdend met windrichting en schaduw. Het inplannen van een eethoek en een gedeelte voor rust en ontspanning. Eventueel een poolhouse uittekenen, de bestrating en paden voorzien. De tuinaannemer kan de wensen van de klant bijsturen, zodat de gekozen kleuren en materialen harmoniëren met de woning en terrassen rondom.
IDEALE AANKLEDING
Een zwembad wordt pas een meerwaarde in een mooi aangelegde tuin met de nodige aankleding. Ook in de maanden en jaren na de ingebruikname van het zwembad onderhoudt de aannemer de tuin zodat het volledige plaatje klopt. Het beplantingsplan is cruciaal. Vermijd planten en borders onmiddellijk rond het zwembad. Kies eventueel voor olijf- en palmbomen in potten, en siergrassen, heesters of gaura. Voorzie de nodige struiken voor de privacy en beschutting tegen de wind. Verder zijn groenblijvende planten ideaal, zoals naaldbomen en laurier, zodat er minder bladeren in het water vallen.
Een grote groeimarkt de laatste jaren zijn renovaties
JUISTE VERLICHTING BRENGT SFEER
Zwembadverlichting is de laatste jaren op punt gesteld. Vroeger werden traditioneel op 10 m twee halogeenspots van 300 W voorzien. Vandaag zien we vaker 4 spots op die afstand. Ook op de trap en in de bodem worden leds ingebouwd. Tegenwoordig zijn de gekleurde versies standaard. Verlichting is niet enkel functioneel maar brengt ook sfeer. Door het verlichtingsconcept door te trekken, brengt u eenheid in de tuin
Tuinaannemer Ken de Vos aan het woord
'Overloopzwembaden zijn de toekomst'
Tuinaannemer Ken De Vos specialiseert zich sinds enkele jaren ook in zwembaden: “Elke tuinman biedt wel een concept met een kant-en-klare kuip; deze zijn eenvoudig te installeren, want er komt minder knowhow aan te pas. Professionele zwembadbouwers zoals wij daarentegen maken het onderscheid. Vooral overloopzwembaden zitten hier in de lift. Wat de aanleg betreft, kiest zo’n 80% van de klanten voor een zwembad in de grond. Er zijn wel bovengrondse, dikwijls met een afwerking in hout. Daar zie je qua vorm ook wel eens een cirkel of een achthoek. Maar rechthoekige modellen zijn het populairst. De meest gekozen formaten zijn ofwel groot, zo’n 11-13 m, ofwel 5-7 m, hoewel er dan vaak gekozen wordt voor een zwembad met tegenstroom. Belangrijk bij nieuwbouw is de opkomst van kuipen in polypropyleen. Die zijn tegenwoordig interessant geprijsd.”
Renovatiemarkt
“Een grote groeimarkt de laatste jaren zijn renovaties. Die zijn afhankelijk van het type zwembad. Liners worden in principe elke 10 jaar vervangen. Zo kan er meteen ook een meer trendy kleur gekozen worden. Een kuip uit polypropyleen daarentegen gaat wel 30, 40 jaar mee. Andere aanpassingen zijn bijvoorbeeld de installatie van een trap of van verwarming, de oude randen vervangen door meer hedendaagse … Een issue in de toekomst is het stroomverbruik. Met verschillende smart-energysystemen met een thermische batterij houdt de eigenaar de piekbelasting zo laag mogelijk. De tuinaannemer kan op afstand controleren; dat scheelt ons heel wat verplaatsingstijd.”
Zwemvijvergevoel
Ken De Vos: “De gekozen stijl is meestal strak, modern. Het is belangrijk om de vergunningsaanvraag goed aan te kleden; wie streeft naar een ‘natuurlijker zwemvijvergevoel’ en opteert voor een grijze uitvoering, krijgt bijvoorbeeld sneller goedkeuring dan de buur die gaat voor een wit zwembad, zelfs al zijn de specificaties dezelfde.”
---------------------------------------------------
---------------------------------------------------
Met medewerking van GGil Produvction NV, Waterair NV, Ken De Vos, PPC Pools, West-Pool en Willy Naessens.
Bron: GardenPro editie juni 2023-02 door Luc Vandenbroeck
Het volledige artikel kunt u hier nalezen: https://gardenpro.pmg.be/nl/dossier/EGPbe1909W00_05/lager-verbruik-is-nummer-1-trend-bij-zwembade