Trends bij zwembaden (Artikel Garden Pro 6/24)

Bedrijfsnieuws, In de media -

Trends bij zwembaden (Artikel Garden Pro 6/24)

Dankzij het prachtige voorjaar en hemelse zomer in het coronajaar heeft de zwembad business een hoge vlucht genomen. De afgelopen jaren bereikten de aanvragen alweer een stabieler niveau. Toch tonen vele consumenten nog veel interesse. We bekijken de trends, maar vooral waarmee je moet rekening houden als je deze droom tot werkelijkheid wil brengen.

Zwemvijvers zijn intussen over hun trendjaren heen. Eigenaars ervaren dat ze niet het gewenste comfort bieden omwille van het glibberige karakter en er net te veel onderhoud bij komt kijken. De klimatologische omstandigheden vandaag werken de blauwalgen ook nog eens extra in de hand.

De echte zwembadblauwe kleur hoeft wel niet meer. Kopers kiezen voor donkergrijs omdat deze kleur het best aanleunt bij de natuurlijke waterkleur en het de look van een zwemvijver oproept. Een nieuwe trendkleur in het gamma is het rustige oliva.

Smal en compact

Omwille van de overtrekbaarheid van zwembadrolluiken zijn de zwembaden bijna allemaal rechthoekig. Waar baden vroeger een omtrek van 4 bij 8 meter of zelfs 5 bij 10 meter hadden, zien we vandaag lange smalle baden tot wel 15 meter. Met deze lengte heb je een sportief bad waarin je vlot baantjes kan trekken.

 

De baden worden compacter omwille van het energetische aspect waarvan de consument zich bewust wordt. Elke vierkante meter extra moet verwarmd worden.
Bij een kleiner bad is het een waardevolle optie om een tegenstroom te integreren en zo niet te hoeven in te boeten op zwemcomfort.

Isolerend bad

De markt van zwembadbouwers blijft evolueren. Op het vlak van nieuwbouwzwembaden was in 2023 het kuipzwembad het populairste (46%), gevolgd door betonnen zwembaden (34,6%).

Polypropyleen wordt vandaag het meeste gebruikt. Polypropyleen Polystone is een thermoplastisch polymeer, een kunststof dat extreem sterk en UV-bestendig is. Vynilester of polyester kuipen bouwkundige zwembaden worden nog wel gerealiseerd, maar komen toch minder voor.

 

Het zwembad volledig isoleren kan met een geïsoleerde bodemplaat en opvullende isolatiebeton. Door een maximale isolatie en het gebruik van een solarrolluik en warmtepomp doet het bad er amper 36 uur over om een temperatuur van 28 graden te bereiken, tegenover acht à tien dagen vroeger.

In het gamma van liners bestaan er honderden structuren en kleuren. 3D liners creëren een natuurlijk concept. Bij een bouwkundig zwembad kan je ook elke tegel of mozaïek kiezen. De randtegels worden dan meteen mee in het zwembad doorgetrokken. Bij een beperkt budget brengt een liner met tegellook een mooie oplossing.
Bij kuipen zijn er meestal grijs-, wit- en blauwtinten. Producenten laten het blauwe vaker achterwege omdat ze te ouderwets lijken.

Voor de afboordingen blijven keramische en natuursteentegels de plak zwaaien. Verschillende randafwerkingen zijn mogelijk. De rand van de boordsteen, ook de neus genoemd, bepaalt in grote mate de uitstraling van je zwembad. Vaak worden ook profielen geplaatst waartegen het gazon komt. Ook polybeton en porazzo komen voor als boordafwerking.

Grootse overkappingen komen niet meer frequent voor omdat het niet mooi in het tuinbeeld past. In de plaats daarvan kiezen eigenaars eerder voor een solar rolluiken. Deze wordt voornamelijk geplaatst omwille van de isolerende factor, niet om het vuil tegen te gaan.

 

Onderhoud

Wie een zwembad zegt, zegt onderhoud. Naast de continue meting en sturing van het zwembad is het werkelijke onderhoud van belang.

Ondertussen zijn het grootste deel van de zwembaden uitgerust met variabel gestuurde pompen. Deze zijn interessant om continue te filteren en helpen zo om te besparen op chemicaliën.

De vraag naar draadloze robots stijgt. Deze nieuwste, draadloze zwembadreiniger biedt optimale wendbaarheid en presteert op de meest effectieve manier, tot wel 8 uur per oplaadbeurt. Idealiter houd je het zwembad gemiddeld 2 weken schoon met slechts één oplaadbeurt.

Desinfectie op basis van zouthydrolyse is al een tijdje in opmars. De laatste trend is een betaalbaar zoutelektrolyse toestel dat een zorgeloze opvolging van de waterparameters garandeert.

Kleurrijke verlichting

Zwembadverlichting is noodzakelijk als je wat langer wil genieten tijdens een avond, en het garandeert een veiligere zwembeurt. Inbouw zwembadlampen worden weggewerkt in de wand of de vloer van het zwembad. Een kleiner lampje om de twee meter minder diep in de waterlijn geïntegreerd, creëert een mooie oppervlaktewaterverlichting. De kleuren van afwerking komen beter tot hun recht met koud-witte ledverlichting.


Binnen het assortiment ledverlichting zijn er ontelbare keuzes qua kleurenspectra. Met één druk op de knop verander je in één seconde de hele sfeer.
Een leuke, losse sfeermaker is een drijvende zwembadlamp die op batterijen werkt. Deze lamp kan je later nog toevoegen.

Rondom het zwembad moet er aandacht gaan naar een sfeervolle, discrete verlichting met onder meer een uplighter die beplanting of een boom belicht.

Lage beplanting

Het is absoluut geen aanrader om hoge beplanting rond het zwembad te plaatsen. Hoge loofbomen verliezen bladeren en vruchten. Ook naaldbomen verliezen naalden en geven een bepaalde te vermijden zuurtegraad aan het zwembadwater.
Bij een plons in het zwembad zal je beplanting je overigens niet dankbaar zijn. Lage bodembedekkers of groenblijvende planten zoals osmanthus of prunus lusitanica kunnen wel.

Verwarming

De basis voor een goed zwembad is vandaag het energiezuinige karakter. Dankzij energiebesparende investeringen kunnen eigenaars het zwembad aangenaam verwarmen en zo het zwembadseizoen met drie maanden verlengen.

Zes op de tien zwembadeigenaars beschikt over een warmtepomp. De full inverter technologie is ondertussen volledig ingeburgerd bij de zwembadwarmtepompen. Een full-inverter warmtepomp gebruikt een speciaal type compressor dat energie efficiënter kan gebruiken.
43% van de eigenaars beschikt over zonnepanelen en 40% heeft zijn zwembad met een rolluik uitgerust. Een combinatie van deze factoren garandeert een energieneutraal zwembad.

Smart pools

Om je zwembad gericht aan te sturen of automatiseren, moet je toekomstgericht denken: van backwash en verlichting tot variabel gestuurde filtratiepompen. Sinds een paar jaar zijn bepaalde toestellen zoals doseertoestellen en warmtepompen uitgerust met Wifi.

Het laatste jaar komen er stuurkasten op de markt waarmee je het hele zwembad vanop afstand kunt monitoren en aansturen. Dat kan ook handig zijn om een zwembad bij een buitenlands vakantieverblijf aan te sturen.

Een slim energiebeheerssysteem kan de opgewekte energie van zonnepanelen inzetten om zo de warmtepomp aan het werk te zetten. Bij overproductie is het mogelijk om de warmtepomp automatisch het zwembad te laten verwarmen. Een slimme sturing past eveneens het onderhoud aan op basis van de conductiviteit.    
Een ondersteunende app zorgt voor de communicatie tussen alle toestellen.

Dromen van meer

Terrassen die over het zwembad heen schuiven behoren tot het summum van de zwembaden, maar worden nog niet vaak gerealiseerd. Het is zelfs mogelijk om kunstgras volledig naar de bodem te laten zakken. Aan dit zwembad met beweegbare bodem hangt uiteraard ook een duurder prijskaartje. Dit type zwembad wordt wel eerder korter of vlak bij de woning ingeplant. Dit type zwembad binnen plaatsen is eveneens een optie.

 

Een infinity zwembad is een zwembad dat als het ware helemaal opgaat in zijn omgeving. Eén zijde loopt eindeloos mee uit richting het dalende landschap. Chique resorts pakken er graag mee uit, maar ook privéeigenaars zien er de visuele meerwaarde van in.

Bij een infinity zwembad loopt het water net als bij een overloopzwembad boven de boordsteen weg via een afvoergoot. Vooraleer je helemaal wegdroomt, kan je best meerdere zaken op een rijtje zetten. Heb je voldoende plaats en leent jouw tuin er zich wel toe om een infinity zwembad te realiseren? Een studie kan duidelijk maken of het effect wel kan bereikt worden.
Omwille van een complexere uitvoering dan bij een klassiek zwembad ligt de prijs van een infinity zwembad wel hoger.

Een eigen zwembad bouwen is een droom. Om deze werkelijk in vervulling te laten gaan, doe je maar best een beroep op een professional. Ga op zoek in de lijst van de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals (BFZ) voor een degelijk aannemer.

Met dank aan Fou D’Eau, Ken De Vos, Pollet Pool Groep en Willy Naessens Groep

Cijfers: BFZ/iVOX

Bron: Garden Pro. Het volledige artikel kunt u hier eveneens lezen.