PDK Kroatië - Zwembad van het jaar 2022!

Bedrijfsnieuws, In de media, Niveko -

PDK Kroatië - Zwembad van het jaar 2022!

Volgens mij was het ergens lente 2020 dat onze klant contact een mail stuurde met onderstaande afbeelding erbij en de vraag: "Ik wil een niveko overloopzwembad plaatsen in mijn nieuwbouwvilla in Kroatië en zou graag hebben dat U dat doet. Is dat mogelijk?"

Tja, wat antwoord je daarop? In de eerste plaats heb ik met de klant eens afgesproken om te kijken waar in Kroatië dit precies was en vooral: welk type zwembad de klant wou. Het bleek om een drie zijden advance overloop te gaan, in combinatie met 1 zijde infinity. Een bad waarvan er nog niet al teveel liggen en een mooie uitdaging voor zowel ons als de fabrikant Niveko. Bijkomend leuk weetje: dit bad moest komen aan de kustlijn van het eiland Korkula, dus ook alles moest per ferry ter plaatse raken.  

Na intern overleg, na de mogelijkheden bekeken te hebben met Niveko, hebben we beslist dit project aan te nemen. Zowel voor de klant, voor mij als zwembadbouwer als voor fabrikant Niveko moest dit HET project van het jaar worden. Ondertussen ontvingen we ook enkele nieuwe renders en een foto waarin de bedoeling van de klant al snel duidelijk was: het zwembad moest naadloos overlopen in zee! 

    

Dit wetende ben ik aan de slag gegaan begin 2021 met alle ontwerpen en prijzen, technisch tekeningen en vooral: bekijken van de mogelijkheden qua logistiek. Niveko werkte ondertussen aan de technisch tekeningen van het zwembad. Na voorstelling aan onze klant, die laaiend enthousiast was, gaf deze groen licht om het project volledig uit te werken en uit voeren. 

We hadden een 10-tal maanden tijd vanaf dan om alles op punt te zetten, te ontwerpen en alle voorbereidende werken ter plaatse te coördineren vanuit België met de architect en aannemer ter plaatse in Kroatië. Tientallen mails, telefoontjes en videocalls later waren we het allen eens over voorgesteld plan van aanpak en stonden de bouwtekeningen op punt en was iedereen klaar voor actie. In Kroatië werd gestart met de funderingen voor villa en zwembad! 

    

Enkele maanden - en terug vele mails en telefoontjes - later, in de lente van 2022, kregen we onze planning door: alle voorbereidende werken zouden klaar zijn tegen oktober 2022 en het bad moest geplaatst worden in november 2022. Eindelijk hadden we een datum, een richtpunt, en zijn we alles logistiek en planmatig beginnen regelen om de deadline te halen. Klanten die van ons een zwembad hebben weten dat wij zeer punctueel zijn naar data en beloftes toe, maar in Kroatië? Dat leek toch een ander paar mouwen. En toch hadden we alle vertrouwen in eigen kunnen, in onze planning en in het vakmanschap van onze partner Niveko! Dit doen we!

Zoals gepland vertrokken we 12 november met een team van 4 mensen naar Korkula met een mobilhome en al onze materialen. Na een rit van meer dan 20 uur kwamen we 's avonds aan in Split. Na nog 3 uur ferry en dan nog een uurtje door de bergen kwamen we aan op de werf. Geen weg terug meer: binnen een week zou dit fantastische bad in de grond zitten. 

    

    

14 november vroeg in de ochtend hadden we aan de ferry afgesproken met de mensen van Niveko om aan de bouw te beginnen. Samen met de klant reed ik een tweetal uurtjes naar de andere kant van het eiland om "zijn" bad op te halen, voor het eerst te aanschouwen. Enorm mooi om ook dat moment als zwembadbouwer / aannemer met de klant te kunnen delen. We passeerden bij zonsopgang langs idylische kusten en bergtoppen. 

    

Terug op de werf begonnen we op dag 1 (in een stralende 22 graden) de isolatie te plaatsen en het bad te monteren samen met de mensen van Niveko.

    

Op dag 2 en 3 gingen de lassers van Niveko aan de slag om alles ter plaatse af te lassen en waterdicht te maken. Wij gingen aan de slag met de technische installatie en elektrische aansluitingen. 's avonds had we iets dat begon op een zwembad te lijken en we moesten uiteraard de verlichting al eens testen!

    

Dag 4 volgden nog enkele afwerkingen aan de kuip (waaronder aflassen trap en beach voor rolluik) en aan de technieken (zoals plaatsen warmtepomp). Ondertussen werd de koffer geplaatst, plaatsen we de verstevigingen en uiteraard de beschermdoek over de kuip om de dag erna beton te kunnen storten. Dat is één van onze sterktes. Naast een onverwoestbare, geïsoleerde kuip gieten we die ook nog eens in 30cm gewapend beton rondom. Dat was trouwens één van de redenen waarom onze klant voor Niveko koos: "Ik wil het beste!".

    

De volgende dag - dag 5 - was even een "tegenslag", even met de voetjes op de grond en ons doen beseffen hoeveel luxe we in België hebben. De beton was aanwezig, het bad was klaar, het water was er en de betonpomp stond er. Toen plots de pompist droog zei: "No can do". Blijkbaar was het voor de pomp onmogelijk om die beton rond dat bad te krijgen, of alleszins te moeilijk... Want dat beseften we ginder ook: er wordt soms gesakkerd op onze aannemers, maar de manier en het tempo waarop wij werken is in niets te vergelijken met ginder. 

Maar goed, de beton moest en zou gegoten worden. We hebben dan de bouwkraan van de lokale aannemer gebruikt om beton te storten en water te vullen. Een job waar we hier in België 2 uur over doen, duurde een ganse dag. Belangrijkste was dat het kwalitatief in orde was, de manier waarop doet er uiteindelijk niet toe.  

    

's avonds konden we vol trots het aankomend resultaat voor een eerste keer aanschouwen met een frisse Jupiler in ons hand.

      

Dag 6 zou nog een zware worden, maar het was de laatste, dus we konden iets meer. Na 5 dagen stralende zon en 22 graden gingen de hemelsluizen open. De boordstenen voor de overloopzijden en de ene infinity zijde moesten erin, samen met de montage en afregeling van het Aquadeck rolluik. #teamdevos zou #teamdevos niet zijn mocht dat niet gelukt zijn! 

's Avonds nog de overloop en alle technieken uitvoerig getest en ja, we konden voor de tweede avond op rij genieten van een fantastisch uitzicht, een geweldig zwembad en... uiteraard die frisse Jupiler!

Dag 7 keerden we meer dan voldaan, zelfs nog een beetje dromend, terug naar huis met een ongelooflijke ervaring op zak. We namen nog een kijkje op de werf, namen een laatste foto en gaven de lokale aannemer instructies voor de verdere afwerking van de terrassen. Meer foto's kunt u vinden op onze pagina projecten en voor diegenen die graag het ganse verhaal op 4 minuten nog eens bekijken heb ik onderstaande aftermovie gemaakt:

Ondertussen werd de onderlaag voor de terrassen al geplaatst door de lokale aannemer. Wij ontvangen regelmatig updates van onze klant en gaan in april 2023 nog eens naar Kroatië om alles na te kijken en afgewerkt te zien. Ik laat zeker niet na jullie op de hoogte te houden via onze blog en social media!

Alles bij elkaar genomen kunnen we als team zeggen dat dit een geweldige ervaring was. Zowel naar voorbereiding als naar logistiek toe was dit een enorme uitdaging voor zowel mezelf, mijn team en Niveko als fabrikant. Denk dat we hier terecht fier mogen op zijn en dat #teamdevos / #oneteam meer dan terecht is. Wij zouden kunnen zeggen dat geen job te groot is voor ons, dat we alles aankunnen, dat we de beste baden bouwen,... maar dat zeggen we niet: WE DOEN HET, ALS TEAM!

Ondertussen kwam er al een aanvraag binnen voor een gelijkaardig bad in Italië, dat we natuurlijk met evenveel overgave gaan bekijken en misschien wel uitvoeren. 

 

 

Meer informatie via info@kendevos.be of 09/377.85.25. Of kijk even op www.niveko-pools.com en www.aquadeck.nl