Groen zwembadwater voorkomen en aanpakken

Tips & Tricks -

Groen zwembadwater voorkomen en aanpakken

Groen zwembadwater komt veelal voor na een zware onweersbui, bij slechte desinfectie, verkeerde PH waardes, verkeerde alkaliniteit of een teveel aan cyaanzuur(zelden). Algen zijn het meest voorkomende probleem bij zwembadeigenaars. Chemicaliën als chloor en anti-alg zorgen dat deze algen verdwijnen en houden ze uit uw zwembadwater. Een onjuist chloorgehalte, PH gehalte of alkaliniteit is dus veelal een medeveroorzaker.

Je kunt het risico op algen in je zwembad voorkomen door het zwemwater regelmatig te testen met een goede tester. Aan de hand van de meetresultaten kun je de juiste hoeveelheid chemicaliën aan het zwemwater toevoegen zodat de waterbalans goed blijft. Wil je dat liever niet handmatig doen? Dan bestaan er dosseertoestellen die alles automatisch doen voor jou. Andere tips die zeker helpen zijn een UV lamp te plaatsen in de techniekinstallatie van je zwembad. Deze doodt de virussen en bacteriën die andere desinfectiemiddelen, zoals chloor niet kunnen doden. Een andere tip is het zwembad af te dekken met een lichtdichte afdekking wanneer het zwembad niet gebruikt wordt. Hierdoor wordt de invloed van de zon beperkt en hoeven de chemicaliën minder hard te werken.

Het kan ook zijn dat uw water perfect in orde is, maar er op de bodem groene aanslag komt. Dit komt vooral voor bij liner baden en kan opgelost worden door regelmatig te stofzuigen of borstelen. Uw filtersysteem zal dan de rest doen. 

Hoe krijg je een groen zwembad weer helder? Volg het stappenplan

Als het zwembadwater dan toch groen is geworden, kun je het volgende stappenplan aanhouden. Wees ervan bewust dat er geen wondermiddelen bestaan die het zwembadwater in een dag helder krijgen. Het is een traject dat meestal een aantal dagen, soms zelfs weken, kan duren. Met digitale testers en de juiste producten kunnen we echter heel veel op heel korte termijn. 

  1. Controleer het water in het zwembad met een goede tester. Vooral de alkaliteit (TA) en pH-waarde van het zwembad zijn hier van belang. Voeg, indien nodig, TA+ of TA- en/of pH- of pH+ toe aan het zwembad om de pH-waarde op peil te brengen. Een goede TA-waarde ligt tussen de 100 en 150 ppm en een goede pH-waarde ligt tussen de 7.0 en 7.4. 7.2 is perfect.
  2. Voeg chloorshock toe aan het zwemwater. De normale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 2 ppm/liter. Bij algen in het zwembad mag het chloorgehalte opgehoogd worden naar 3 ppm/liter. LET OP! Teveel chloor kan leiden tot gebonden chloor wat averechts kan werken. Bovendien blijft chloor een levensgevaarlijk product bij onjuist gebruik.
  3. Mocht het water hevig groen zijn, dan doe je er verstandig aan ook Anti-Alg toe te voegen. Volg hierbij de gebruiksaanwijzing.
  4. Laat de zwembadpomp 24 uur per dag draaien. Controleer dagelijks de waardes van het zwembad en pas deze, indien nodig, aan met de juiste chemicaliën.

 

 

Nog last van dode algen?

Dode algen blijven vaak in het zwembad liggen. Ze zijn te klein om door de filterinstallatie gefilterd te kunnen worden. De algen zakken naar de bodem of blijven in het water zweven. Om de algen uit het zwembad te verwijderen kun je het volgende doen:

  1. Voeg vlokmiddel toe aan het zwembad. Vlokkingsmiddel bindt alle zwevende deeltjes aan elkaar zodat ze gefilterd kunnen worden door de filterinstallatie.
  2. Zet de pomp 24 uur op circuleren. Het water mag dus via het filtervat lopen. Hierdoor heeft het vlokkingsmiddel de kans om alle zwevende algendelen aan elkaar te binden.
  3. Zet de pomp weer op filtreren en hou de drukmeter goed in de gaten. Grote kans dat deze snel zal oplopen. Zet het filtervat met de 6-weg kraan in dat geval enkele minuten op backwashen.
  4. Maak de bodem van het zwembad schoon door deze goed schoon te maken met een zwembadstofzuiger. Backwash de filterinstallatie regelmatig.

Na het volgen van bovenstaande stappen zouden alle algen uit het zwembad moeten zijn. Het groene zwembad is nu veranderd in een helder en schoon zwembad. Geduld is hierbij belangrijk.

Heb je nog vragen over het schoonmaken van een groen zwembad? We helpen je graag of komen graag langs om uw water voor u te behandelen. Wanneer U dat wenst kunnen wij ook een automatische dosering plaatsen op Uw bestaande installatie.

 

Onderstaand een voorbeeld: