Principes zwemvijvers

Upflow

Een zwemvijver kan opgebouwd worden volgens het ‘upflow’ principe. Skimmers  die  het  wateroppervlak afromen - desgewenst gecombineerd met een vlakke bodemafvoer - filteren de zwemzone van de vijver. De vuilopvangmandjes in de  skimmers houden het grove vuil zoals bladeren vast. De zwaardere vuildeeltjes die naar de bodem zinken worden aangezogen door de bodemafvoer.

Vervolgens  vindt  een  voorfiltering  plaats  in  de pompkamer d.m.v. een zeer fijne boogzeef. Hierna gaat het water naar de moeraszone waar het van onder naar boven doorheen zuiverend lavagesteente en Clinopti Plus filtermineraal stroomt.
Dit  systeem  is  bijzonder  makkelijk  te  onderhouden. Het vuil bezinkt in de holle ruimte onder het moerasbed en kan hier 1 à 2 maal per jaar weggezogen worden. De vuilopvangmandjes in de skimmers dienen regelmatig leeggehaald te worden. Een spiegelend wateroppervlak als resultaat!

Downflow

Bij een zwemvijver die functioneert volgens het ‘downflow’ principe zijn zwem- en moeraszone gescheiden door een tussenmuur die onder het waterniveau ligt en afgewerkt wordt met stapstenen die fungeren als een soort skimmer. Een natuurlijke waterstrooming brengt bladeren en andere vuiltjes die zich op het wateroppervlak bevinden vanuit de zwemzone langsheen de stapstenen naar de moeraszone.

Hier gebeurt de biologische zuivering van het water: door middel van moerasplanten zoals de gele lis en een combinatie van poreuze gesteenten zoals lava en Clinopti Plus filtermineraal. Dit laatste hecht nuttige filterbacteriën, neemt schadelijke stoffen op en verbetert de waterkwaliteit.
In de moeraszone kan een Drain connector van Pond Technics fungeren als drager voor de drainagebuizen en als controleput voor de pomp.