Jaarlijkse kost van een zwembad

FAQ -

Jaarlijkse kost van een zwembad

De jaarlijkse kostprijs van een zwembad bestaat uit verschillende kostenposten, we sommen ze hieronder even op.

Onderstaande kosten zijn gebaseerd op een buitenzwembad dat ca. 6 maanden per jaar in gebruik is.

Energie

Een zwembadpomp zal afhankelijk van het type pomp (standaard pomp, frequentiegestuurde pomp) een jaarlijks verbruik hebben van €250 tot €540.

Een standaard pomp zal 1 tot 1,5kw verbruiken gedurende 10u per dag aan €0,20 gedurende 180 dagen) terwijl een frequentiegestuurde pomp dit zal doen aan ca. 400w tot 700w (wat zorgt voor een halvering van de jaarlijkse energiekost van je zwembadpomp).

Hoe meer je dus investeert in je zwembadpomp, hoe minder energieverbruik er achteraf zal zijn. Dit is de reden waarom wij bij onze baden een frequentiegestuurde pomp standaard voorzien (behalve bij de infinit'eau)

Hierdoor verdienen de meeste van deze pompen zich terug op een gemiddelde termijn van 5 jaar wanneer je rekening houdt met het verschil in aankoopprijs.

Het verwarmen van een zwembad is analoog aan bovenstaand verhaal. Het type verwarming dat je kiest (gas, stookolie of een warmtepomp al dan niet gecombineerd met zonnepanelen) en het type constructie dat je hebt gekozen hebben een gevoelige impact op je jaarlijks wederkerende verwarmingskosten.

De minst geïsoleerde zwembaden zoals gemetste constructies, kunstof panelen e.d. kosten jaarlijks 10% tot 30% meer aan energie dan een geïsoleerd monoblok zwembad zoals de onze, (dat bovendien in beton is gegoten)

Een standaard zwembadwarmtepomp zal dan weer tot dubbel zo veel energie verbruiken dan een frequentiegestuurd toestel.

Tot slot zal een zwembad voorzien van een automatische afdekking (met extra geïsoleerde lamellen of solar lamellen) bijzonder minder bijverwarming nodig hebben dan een zwembad dat niet voorzien is van dergelijk systeem. Je verliest namelijk 85% langs de bovenzijde van het zwembad.

Ook hier zal je basisinvestering dus weerom bepalen hoe hoog of hoe laag je energiekosten voor het verwarmen van het zwembad zullen zijn.

Een goed geïsoleerd zwembad van ca. 50m3 voorzien van een automatische afdekking gedurende 6 maanden op 30°C verwarmen kan met een frequentiegestuurde warmtepomp reeds vanaf €400 per jaar. Doe je ditzelfde met gas of stookolie dan zal de rekening ongeveer 2.5 keer hoger zijn. Combineer je deze laatste met zonnepanelen dan breng je de energiekost op hetzelfde niveau van een warmtepomp.

Dit alles is uiteraard zeer indicatief en afhankelijk van diverse factoren zelfs de ligging t.o.v. de wind, is er een jetstream of niet maar uiteraard ook de buitentemperatuur, welke watertemperatuur zijn enkele van de vele andere factoren die een rol spelen en de jaarlijkse verwarmingskost beïnvloeden.

Met een geïsoleerd dubbelwandig monoblok zwembad voorzien van extra isolatie en dit gecombineerd met een goede extra isolatie en een frequentiegestuurde warmtepomp garandeert je alleszins de laagst mogelijke verwarmingskost.

Water

De waterkost van een zwembad is relatief beperkt. Reken ongeveer op 30% tot 50% van het volume van je zwembad en dit aan €5 per m3 (vb. Zwembad van 50m³ kost aan water maximum €125 per jaar. Voor onder en overloopzwembaden is deze consumptie tot 100% hoger.

Producten

Een jaarlijks budget van €250 tot €350 is representatief voor een gemiddeld particulier zwembad.

Onderhoud

Een zwembad vergt jaarlijks niet zo veel onderhoud. Onze website staat boordevol informatie hieromtrent.

Wanneer je het onderhoud van je zwembad uitbesteed en laat uitvoeren door een zwembadtechnieker komen de loonkosten hiervan er bovenop. Vraag vrijblijvend meer informatie.


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd